Kłopoty z niedoborem witamin w miesiącach zimowych?

0

Kłopoty z niedoborem witamin w miesiącach zimowych? Dobrze zbilansowana dieta może być kluczem. Większość z was może odkryła, że w miesiącach zimowych czujesz się bardziej zmęczony, bardziej zniechęcony, a także masz większe szanse na chorobę, ale z pierwszymi promieniami wiosennego słońca czujesz się ponownie pobudzony i naładowany energią.

Chłodny, pochmurny klimat z pewnością nie tylko wpływa na nasze samopoczucie, ale dodatkowo opróżnia układ odpornościowy organizmu – StronaGłówna. Podczas zimy w naszych organizmach może brakować witamin i ważne jest, aby to nadrobić, aby zachować zdrowie. Niektóre witaminy są faktycznie potrzebne, aby mieć ich znacznie więcej w miesiącach zimowych niż w różnych innych porach roku.  Możemy ulec wirusom, które rozwijają się wraz z zimną pogodą, jeśli nasz układ odpornościowy jest faktycznie uszkodzony. Liczba godzin bez słońca wzrasta w miesiącach zimowych, powodując jeden z najbardziej typowych niedoborów witamin w sezonie: niedobór witaminy D.

Na Węgrzech wiele osób boryka się z niedoborem witaminy D, a także ważne jest, aby uzupełnić tę witaminę, co nasz zespół może zrobić zimą, jedząc odpowiednie posiłki. Na przykład normalne spożywanie tłustych ryb, wątroby i woreczków żółtkowych jaj jest w rzeczywistości doskonałym sposobem na uniknięcie niedoboru witaminy D i radzenie sobie z nim.

Kłopoty z niedoborem witamin w miesiącach zimowych?

W rzeczywistości koniecne jest również dostarczanie wystarczającej ilości witaminy C, która na szczęście znajduje się w większości owoców i warzyw. Brokuły, kiwi, papryka i kapusta są bogate w witaminę C, a ich spożycie jest niezbędne dla zbilansowanej diety. Niemniej jednak ta witamina jest wrażliwa na ciepło, dlatego bardzo ważne jest, aby jeść jej dużo na surowo, a nie tylko po ugotowaniu.

Zróżnicowana dieta jest w rzeczywistości niezbędna do uniknięcia innych niedoborów witamin. Mięso, ryby, różne produkty mleczne, rośliny strączkowe, a także nasiona pomagają odnawiać się, a także wchłaniają prawie wszystkie formy witaminy B. Oleje roślinne, migdały, a także migdały są naprawdę bogatym źródłem witaminy E, a marchew i owoce to jedno z najważniejszych zasobów karotenoidu A.

Niedobory witamin mogą łatwo wywołać wiele różnych objawów. Oprócz zmęczenia mogą rozwinąć się problemy z warstwą skóry i błony śluzowej, a także łatwo mogą wystąpić dolegliwości jelitowe z powodu małej ilości witamin. Oprócz dobrej diety niedobory witamin można uzupełniać poprzez przyjmowanie szerokiej gamy suplementów, jednak należy uważać z dawkowaniem, ponieważ przedawkowanie niektórych witamin może przysporzyć kłopotów. Nasi eksperci zapytali kilka osób o zimowe suplementy witaminowe i sposoby radzenia sobie z niedoborami witamin.

Dokładnie, jak produkować posiłki o wiele zdrowsze!

Poniżej znajduje się kilka zaleceń dla każdej osoby, która chce spożywać zdrową dietę, a także cieszyć się wyśmienitymi i szybkimi do przygotowania potrawami.

Dokładnie, jak piec o wiele lepiej? Gotowanie to tylko jedna z najbardziej powszechnych metod przygotowywania posiłków, a nasz zespół może również łatwo ją zreformować, stosując zdrowe i zrównoważone procedury przygotowywania posiłków. Unikaj używania ulepszonego oleju słonecznikowego podczas smażenia, zamiast tego wybieraj oleje jednonienasycone lub nawet wielonienasycone! Olej rzepakowy to tylko jeden z najskuteczniejszych tłuszczów roślinnych w tym celu.

Wolisz wędzone lub w torbie do gotowania! Techniki te mogą zaoszczędzić sporo ropy. W rzeczywistości nie zaleca się również smażenia warzyw w dużej ilości oleju, a jedynie skropienia lub nawet cienką polewą tuż przed włożeniem ich do piekarnika.

Jednym z absolutnie najbardziej znanych przepisów pobocznych jest właściwie pieczony biały ziemniak. Niemniej jednak podczas smażenia nasiąkają olejem, więc w rzeczywistości są bardzo bogate w tłuszcze, a także tkankę tłuszczową. To wskazywało, że w rzeczywistości nie ma powodu, aby rezygnować z preferowanej nagrody dla większości naszego zespołu, ale zmiana procesu gotowania kosztuje, aby utrzymać nas w zdrowiu.

Pieczone ziemniaki w inny sposób

Nie należy całkowicie rezygnować z oleju, jeśli chodzi o gotowane białe ziemniaki. Skrop odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego, a następnie potrząśnij, aby równomiernie pokryć! To zdecydowanie sprawi, że białe ziemniaki będą smaczniejsze, a także uchronią je przed wysychaniem, chociaż nadal będą chrupiące na zewnątrz. Warto przykryć razem z folią aluminiową. Ziemniaki pieczone w piekarniku z odrobiną oleju mogą być smacznym i jednocześnie chrupiącym dodatkiem do wieprzowiny, a także warzyw.

Wrzenie

Używanie mniejszej ilości wody podczas gotowania może obniżyć poziom witamin, a także witamin i minerałów. Z pewnością nie jest też dobrą wskazówką wlewanie pozostałej wody z gotowania do kranu, ponieważ nadal można jej używać do zup, dań z przykryciem oraz dressingów. Używaj różnych przypraw w przygotowywaniu żywności, aby zwiększyć zawartość sieci witamin i uzyskać gamę smaków.

Dodaj do wody wystarczającą ilość sodu, aby wyglądała jak letnie morze! Kiedy okres wody, w której faktycznie gotujesz, będzie jeszcze trochę większy, warzywa z pewnością będą bogatsze w minerały. Sód upłynnia się w wodzie, a także jest bardzo szybko wchłaniany. Przyprawa jest następnie nakładana od środka na zewnątrz, dzięki czemu warzywa zachowują jaskrawy kolor, gotują się szybciej i tracą mniej składników odżywczych.

Podczas gotowania produkty spożywcze pozostawia się na chwilę otwarte do wysokiej temperatury. W ten sposób można również przygotować gotowe filety rybne lub nawet bardzo drobno pokrojone mięso. Umieść aktywne składniki do gotowania na parze na talerzu i zalej je gorącą zupą. Struktura składników aktywnych zmienia się i jest gotowana na twoich oczach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj